Drie zaken om in gedachten te houden bij het kiezen van een notaris

Verhuizen, trouwen, scheiden. Dit zijn ingrijpende wijzigingen in persoonlijke omstandigheden, maar het gaat ook om het opstellen van het formele deel van het contract. U heeft een notaris nodig om dit formele deel van het contract op te stellen. Het kiezen van een notaris kan lastig zijn, maar het is belangrijk om een ​​weloverwogen keuze te maken. Daarom hebben we hier 3 zaken op een rijtje gezet waar je op kunt letten bij het kiezen van een notaris.

1. Krijg advies op basis van de situatie

Sommige situaties kunnen het opstellen van een notariscontract echter bemoeilijken. Overweeg bijvoorbeeld om een ​​eigen bedrijf te hebben of dit bedrijf samen met een partner te runnen. Als u in dit geval een verklaring van erfrecht (een document waarin veel belangrijke zaken rondom de erfenis zijn vastgelegd) bij een notaris wilt aanvragen, moet u ook rekening houden met andere zaken in het contract.

Neem in ieder geval gecompliceerde situaties in acht met de eventueel bijkomende kosten. Houd vooral ook rekening met ieders zijn of haar wens en vraag een offerte op om een duidelijk beeld te krijgen.

2. Offertes aanvragen en vergelijken

Het is aan te raden om offertes bij meerdere aanbieders aan te vragen. Een prijslijst is vaak wel aanwezig om een website maar vaak komen hier nog kosten bij, zoals advieskosten of administratiekosten. Deze kosten worden pas aan het eind van het proces doorberekend waardoor het hoger uitvalt dan in eerste instantie gedacht. Het is dus slim om meerdere offertes aan te vragen zodat je zelf een beter beeld krijg wat het ongeveer zou moeten kosten. Neem dus vooral de tijd hiervoor!

3. Begrijp de akte en stel vragen bij onduidelijkheden

Het is misschien wat voor de hand liggend maar als je eenmaal een goede, goedkope notaris hebt gevonden en de akte is opgesteld dan is het van belang om de akte te begrijpen. Vaak worden er moeilijke termen gebruikt waardoor een document niet optimaal te begrijpen is, vraag daarom vooral om uitleg bij onduidelijkheden.