Realistisch budget samenstellen voor een eigen woning bouwen?
Het bouwen van een eigen woning is voor de gemiddelde mens een spannende onderneming. Maar als je er toch aan begint, is het belangrijk om vanaf het begin rekening te houden met de kosten. Het is belangrijk om een realistisch budget vast te stellen en rekening te houden met factoren die van invloed kunnen zijn op de totale bouwkosten. In deze blog geven we je een overzicht van de kosten van het bouwen van een eigen woning en wat daarbij komt kijken.
Grondkosten
De
kosten van een eigen huis bouwen, starten met de prijs van de bouwkavel. En die kan sterk variëren, afhankelijk van de locatie, de grootte en de vraag. Zorg ervoor dat je rekening houdt met de grondkosten bij het bepalen van je budget.
Architectkosten en ontwerpkosten
Het inhuren van een architect om het ontwerp van je droomhuis te maken, brengt uiteraard ook kosten met zich mee. Deze kosten hangen samen met de complexiteit van het ontwerp en de ervaring van de architect.
Feitelijke bouwkosten
De bouwkosten bestaan uit de kosten van de bouwmaterialen, arbeid, apparatuur en aannemers. Het is belangrijk om offertes van verschillende aannemers te verkrijgen en te vergelijken. Houdt daarbij rekening met de specificaties en afwerkingen die je wil voor je woning.
Vergunningskosten
Bij het bouwen van een eigen woning komen ook vergunningskosten kijken. Deze kosten verschillen per gemeente en omvatten vaak de kosten voor bouwvergunningen, leges en eventuele andere benodigde vergunningen.
Bijkomende kosten
Kosten genoeg dus! Maar vergeet niet ook rekening te houden met bijkomende kosten, zoals aansluitkosten voor nutsvoorzieningen, architectentoezicht tijdens de bouw, financieringskosten en eventuele extra’s of upgrades die je wilt toevoegen.
Onvoorziene kosten
En dan zijn we er nog niet: het is verstandig om een buffer op te nemen voor onvoorziene kosten. Bouwprojecten gaan vaak gepaard met onverwachte uitgaven of wijzigingen in de plannen.
Een eigen woning bouwen kan een waardevolle investering zijn, maar het is ook een grote financiële verplichting. Het is raadzaam om professioneel advies in te winnen, van bijvoorbeeld een financieel adviseur of hypotheekverstrekker, om te bepalen hoeveel je kunt lenen en wat haalbaar is binnen je financiële mogelijkheden.
Let op dat de aanleg van een tuin ook kosten met zich kan meebrengen. Lees hier alvast onze
blogs over tuinen voor meer informatie.