Mag je zomaar zonnepanelen plaatsen?

Ben je van plan je huis te verduurzamen, en te gaan besparen op de energierekening? Dan vraag je je wellicht af of dat uberhaupt wel zomaar mag. En terecht, want niet in elke situatie kan je zomaar zonnepanelen van bijvoorbeeld Sondi Solar op je dak laten plaatsen. In deze blog nemen we je mee door de regelgeving omtrent zonnepanelen!

Heb je een vergunning voor zonnepanelen nodig?

Over het algemeen is er geen vergunning vereist voor het plaatsen van zonnepanelen of zonnecollectoren. Maar als het niet past in het plaatselijke bestemmingsplan kan dit anders liggen. Weten of dit voor jouw situatie speelt? Neem dan contact op met je gemeente.

Kunnen buren bezwaar maken tegen zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen kan zoals gezegd in veel gevallen zonder vergunning. Het is dus niet nodig om het vooraf bekend te maken, dus er zal door de buren ook geen bezwaar kunnen worden gemaakt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een dakkapel, waarbij dit wel het geval is. Desondanks is het natuurlijk wel zo netjes om de buren er even over in te lichten.

Zonnepanelen niet op het dak

Wanneer de zonnepanelen niet op het dak geplaatst gaan worden, maar bijvoorbeeld in de tuin, dan is er alleen geen vergunning vereist als de constructie niet hoger is dan 5 meter, en uw woning wederom voldoet aan het bestemmingsplan en de daarin gestelde voorwaarden.

Wie mag zonnepanelen plaatsen?

Er zijn geen voorwaarden opgelegd voor installateurs van zonnepanelen, dus in principe kan iedereen het doen, en mag u het ook zelf doen. Gezien de gevaar van het werk is het echter wel raadzaam om een bekwame installateur in te schakelen voor een veilige en succesvolle plaatsing van de zonnenpanelen op je dak. Neem een kijkje op de site voor het plaatsen van Zonnepanelen Amersfoort!