Hoe kan ik het beste een wespennest bestrijden?

Ben je tot de ontdekking gekomen dat een zwerm wespen zijn intrek heeft gedaan onder je dakgoot? Daar zit je meestal niet op te wachten en het liefst stap je eigenhandig de ladder op om het wespennest te verwijderen. Doe dit niet voordat je onderzocht hebt hoe je het beste een wespennest kunt bestrijden. Een steek van een wesp is geen pretje, laat staan als je de strijd aangaat tegen een hele zwerm. Het bestrijden van het nest is niet zonder risico’s, dus daar kun je beter goed op voorbereid zijn.

Daarvoor is deze blog waarin een aantal do’s en vooral don’ts aan je wordt voorgelegd en waar je bij het bestrijden van het nest je voordeel mee doet.

Do’s en don’ts bij het bestrijden van een wespennest 

Het bestrijden van het wespennest gaat niet zonder gevaren. Wespen zijn scherpe dieren die meteen in de aanval schieten zodra ze gevaar ruiken. Je wilt absoluut geen slachtoffer worden van een reeks wespensteken, zeker niet als die leiden tot allergische reacties. Ga dus niet onvoorbereid te werk zonder onderstaande tips te lezen:

  1. Eenvoudig wegsnijden

Ben je er op tijd bij, dan is het wespennest nog eenvoudig weg te halen en te bestrijden. Een nest ter grootte van een tennisbal kun je goed wegsnijden, mits je het kleine gevaarte goed kunt bereiken. Bovendien zullen er nog niet veel wespen te vinden zijn. Houd een scherp mes in de aanslag en bescherm je handen met dikke handschoenen. Heb je het nest los kunnen snijden, zorg dan voor een emmer gevuld met water. Daarin verdrink je de inhoud van het nest, waar de koningin een van is. Weet zij te ontsnappen, dan is de kans groot dat ze aan een nieuw nest begint.

  1. Wel of niet verdrinken?

Een klein nest kun je nog goed onderdompelen in een emmer water. Is het nest groter, dan loop je het gevaar aangevallen te worden. In een groter nest wonen meer wespen, dus het risico om gestoken te worden is daarmee ook groter. In dat geval is het af te raden het wespennest te verdrinken. Het dunne materiaal gaat snel kapot en zodra de wespen kans zien, zullen ze ontsnappen en je mogelijk aanvallen.

  1. Een wespennest bestrijden met rook en vuur

Denk je dat je het wespennest het beste bestrijdt door het gevaarte te verbranden, dan moet je wel een paar dingen goed in overweging nemen. De eerste reactie van de wespen is namelijk om aan de hitte te ontsnappen. En dan zullen ze niet rustig hun nest verlaten naar een andere plek, want ook hier is de kans aanwezig dat ze in de aanval gaan en je prikken. Daarnaast loop je met het aansteken van het wespennest het risico dat de omgeving van het wespennest, ofwel je dakgoot, vlam vat.

Ga niet het wespennest uitroken met een vlam onder het nest, want ook dan zullen de wespen in de aanval schieten.

  1. Bestrijdingsmiddelen inzetten

Met giftig wespenpoeder kun je het wespennest goed te lijf gaan. Zorg dat je jezelf beschermt met gesloten kleding, zodat je niet met de poeder in aanraking komt en lees van tevoren de instructies op de verpakking goed door. Vermijd dat je tegen het nest aanstoot en onverwachte bewegingen maakt terwijl je de wespen via de ingang van het nest vergiftigt. 

De poeder heeft even tijd nodig om zijn werk te doen, dus laat er een nacht overheen gaan voordat je kunt bevestigen dat de wespen dood zijn. En heeft het niet gewerkt, dan herhaal je de handeling. 

De wespenbestrijding het beste overlaten aan een professional

Om zelf geen risico’s op steken te lopen en zeker te weten dat het wespennest helemaal weg is en niet terugkomt, kun je het wespennest het best laten bestrijden. Door een professionele bestrijder in te schakelen, kun je erop vertrouwen dat het nest veilig en goed verwijderd wordt. De bestrijder weet immers hoe hij de wespen te lijf moet gaan en heeft daarvoor de juiste middelen. Kans is klein dat je op termijn een nieuw nest met dezelfde koningin aantreft. 

Ander ongedierte in huis?

Heb je ander ongedierte in huis waar je niet van gediend bent? Een muizenplaag achter de muren of een ongenode steenmarter op zolder, hoe pak je die aan? Het zal minder gevaren met zich meebrengen dan bij het bestrijden van het wespennest, maar toch wil je de ongediertebestrijding effectief en met resultaat doen. Ook dan kun je een deskundige bestrijder opbellen die jouw woning vrij maakt en beschermt tegen deze onwelkome gasten.