Vijverplanten voor een heldere vijver
Wie een vijver heeft, wil deze graag helder houden. Toch groeit een vijver vaak dicht met algen. Hierdoor kunnen gewone waterplanten niet meer groeien. Hoe dit kan en wat je eraan kunt doen, lees je in dit blog.
Maak je een nieuwe vijver? Zorg dan allereerst dat, voordat je er vissen in laat zwemmen, je een gezond ecosysteem bouwt. Hiervoor ent je de vijver met bacteriën die je bij een speciaalzaak koopt. Dit moet je een aantal keren herhalen.
Zuurstofrijk water is belangrijk omdat het algen voorkomt. Hiervoor plant je zuurstofrijke waterplanten. Extra zuurstof voeg je toe met een zuurstofpomp.
Voorkom overpopulatie: een vijver is een gevoelig ecosysteem; een teveel aan vissen brengt dit uit balans.
Plaats een filter tegen vuil en verschoon dit regelmatig.
De grond rondom de vijver bevat vaak meststoffen. Voorkom dat deze in het water terechtkomen.
Met de bovenstaande tips heb je een goede basis voor je vijver. Om dit zo te houden kun je regelmatig een testje (verkrijgbaar in de speciaalzaak) doen om te controleren of de waterkwaliteit nog goed is. Zo kun je op tijd ingrijpen wanneer zich algen beginnen te vormen. Hiervoor kun je een speciaal algenfilter aanschaffen.
Wordt je vijver toch groen?
Heb je alles volgens het boekje gedaan? Maar wordt je vijver toch groen? Dan zou het kunnen dat hij met het mooie weer te warm wordt. Meer schaduw of de vijver vergroten is dan de oplossing.