Vijverplanten voor een heldere vijver

Vijverplanten voor een heldere vijver
Wie een vijver heeft, wil deze graag helder houden. Toch groeit een vijver vaak dicht met algen. Hierdoor kunnen gewone waterplanten niet meer groeien. Hoe dit kan en wat je eraan kunt doen, lees je in dit blog.

Waarom groeit een vijver dicht met algen?

Een kale vijver is maar saai. Deze wordt pas echt mooi met een aantal waterplanten, een fonteintje en een paar leuke vissen. Maar een vijver is een klein ecosysteem. Zonder balans groeit je vijver geheid dicht met algen.

Tips voor een heldere vijver

Er zijn meerdere manieren om de waterkwaliteit van je vijver te verbeteren. Hieronder staan een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden bij het opbouwen van een gezond ecosysteem, om het water van je vijver helder te houden.
 • Maak je een nieuwe vijver? Zorg dan allereerst dat, voordat je er vissen in laat zwemmen, je een gezond ecosysteem bouwt. Hiervoor ent je de vijver met bacteriën die je bij een speciaalzaak koopt. Dit moet je een aantal keren herhalen.
 • Zuurstofrijk water is belangrijk omdat het algen voorkomt. Hiervoor plant je zuurstofrijke waterplanten. Extra zuurstof voeg je toe met een zuurstofpomp.
 • Voorkom overpopulatie: een vijver is een gevoelig ecosysteem; een teveel aan vissen brengt dit uit balans.
 • Plaats een filter tegen vuil en verschoon dit regelmatig.
 • De grond rondom de vijver bevat vaak meststoffen. Voorkom dat deze in het water terechtkomen.
 • Met de bovenstaande tips heb je een goede basis voor je vijver. Om dit zo te houden kun je regelmatig een testje (verkrijgbaar in de speciaalzaak) doen om te controleren of de waterkwaliteit nog goed is. Zo kun je op tijd ingrijpen wanneer zich algen beginnen te vormen. Hiervoor kun je een speciaal algenfilter aanschaffen.

  Wordt je vijver toch groen?

  Heb je alles volgens het boekje gedaan? Maar wordt je vijver toch groen? Dan zou het kunnen dat hij met het mooie weer te warm wordt. Meer schaduw of de vijver vergroten is dan de oplossing.

  Wordt je vijver toch groen?

  Zuurstofrijk water en een ecosysteem dat in balans is, zijn de sleutel tot een heldere vijver. Zorg daarom voor de juiste opbouw met goede bacteriën en zuurstofhoudende vijverplanten en je hebt maar weinig onderhoud aan je vijver. Meer lezen over de tuin? Lees dan ook dit artikel over lavendel.